Tradities ontstaan door jarenlang bepaalde dingen op dezelfde manier te doen.  
Dat geldt ook voor de Bronk. Bijzaken kunnen door wisselende omstandigheden wel eens veranderen, maar de hoofdzaken zijn en blijven gelijk. En om te blijven bestaan passen tradities zich soms noodgedwongen aan de tijdsgeest aan. Een evolutionaire kracht, puur om te overleven. Dat kan soms vragen oproepen.

We proberen je een stap voor te zijn, door al antwoord te geven op bepaalde vragen.
Mocht je alsnog vragen hebben, neem gerust contact met ons op.

Veel gegeven antwoorden

 • 01. Wanneer is de processie?

  Ieder jaar vieren we Bronk twee weken na Pinksteren. 
  In 2022  is Bronk op 19-21 juni. De processie is op zondag 19 juni, en start om 09.00 uur bij de kerk van Breust.

 • 02. Moet ik Eijsdenaar zijn om mee te mogen doen?

  Iedereen is van harte welkom om op welke manier dan ook mee te doen aan de processie van Eijsden. Nee dus, je hoeft geen Eijsdenaar te zijn. Het maakt totaal niet uit waar je vandaan komt. Bij deze is dan ook iedereen uitgenodigd om mee te doen.

 • 03. Moet ik Rooms-Katholiek zijn om deel te nemen?

  De processie, en dus de Bronk, vindt zijn oorsprong in de Rooms-Katholiek Kerk en is hier daarom ook onlosmakelijk mee verbonden. De processie heeft zijn gebruiken en rituelen. Het meedoen aan de processie heeft echter geen enkele religieuze verplichting. De organisatie hoopt dan ook van harte dat dit geen struikelblok vormt bij een eventuele deelname. Saamhorigheid is het hoofddoel.

 • 04. Maakt het uit naar welke school ik ga?

  Helemaal niet.

 • 05. Kunnen volwassenen zich ook aanmelden?

  Natuurlijk, iedereen mag deelnemen.
  Bijvoorbeeld: Je wil als ouder(s) meelopen. Dat kan uiteraard. Je kunt je via het inschrijfformulier aanmelden. We nemen dan contact met je op om een geschikte plek in de processie te vinden.

 • 06. Als ik meedoe, moet ik dan ergens voor zorgen?

  Nee, alle kleding en eventuele attributen worden door het Processiecomité geregeld.
  Specifieke informatie over kleding, eventueel gewenste onderkleding  en attributen vind je bij de detailpagina's in het overzicht van de groepen. Er zijn uiteraard geen kosten mee gemoeid.

Heb je vragen of suggesties?

Heb je nog geen antwoord op je vraag, of heb je een suggestie waar je ons mee kunt helpen? Aarzel niet en neem contact met ons op.

CONTACT