Processie van 2019

Vele generaties gingen ons voor ... sinds 1264 vieren we Sacramentsdag met het lopen van een processie. Vandaag de dag, ruim 750 jaar later, bestaat deze traditie nog steeds. En daar zijn we trots op. We willen dat er nog vele generaties na ons zullen volgen. Daarom houden we samen onze prachtige traditie in stand, en samen geven we deze door aan onze kinderen. Daarom vragen we iedereen, doe mee, neem deel en geef het Eijsdens cultureel erfgoed door.


In 2019 is de processie op 23 juni 2019.
De processie bestaat uit het ochtenddeel, de plechtigheid, een korte pauze, het middagdeel en de apotheose.

Het programma ziet er als volgt uit:
Start om 09.00 uur aan de Sint Martinuskerk in Breust-Eijsden.
Aankomst om circa 11.00 uur op het Vroenhof.
De aansluitende plechtigheid duurt tot 12.00 uur.
Korte pauze voor alle deelnemers tot 13.00.
Start middagdeel om circa 13.00 op het Vroenhof.
Aankomst om circa 15.00 in de Sint Martinuskerk Breust-Eijsden met aansluitend apotheose in de kerk.

De route

In Eijsden spreekt men van een grote en een kleine tour, waarmee men de gehele processieroute bedoelt.
De lange of de korte. Er zijn in totaal 5 verschillende routes, 2 ochtendroutes en 3 middagroutes, waaruit elk jaar een andere route wordt gekozen .

Ochtendtour
Start 09.00 uur - Einde circa 11.00

Sint Martinusstraat
Emmastraat
Prins Hendrikstraat
Monseigneur Nolenstraat
Veldje
Prins Bernhardstraat — rustaltaar
Graaf De Liedekerkestraat
Kruisstraat
Caestertstraat — rustaltaar
Graaf de Geloeslaan
Kerkstraat — rustaltaar
Vroenhof

BEKIJK IN GOOGLE MAPS

Parkeren langs de route

 
 
Parkeren voor inwoners tijdens de processie

Iedereen doet zijn uiterste best om de processie zo mooi mogelijk te maken. Een autovrije route is daarbij erg belangrijk. We verzoeken iedereen die langs de route woont dan ook nadrukkelijk om de straat autovrij te maken.

 

Parkeren voor bezoekers tijdens de processie

U bent uiteraard van harte welkom als u de processie wilt bezoeken. U kunt uw auto het beste parkeren op de volgende adressen:

Parkeerplaats Stationsplein
Parkeerplaats op 't Veldje

Goede doelen

Tijdens de processie wordt er een collecte gehouden. De opbrengst hiervan gaat ieder jaar naar een goed doel. In 2019 gaat de opbrengst van de collecte naar de volgende goede doelen:

Vincentiusvereniging Eijsden
Vincentiusvereniging Eijsden zet zich in in de strijd tegen stille armoede in de gemeente Eijsden-Margraten.
Ze biedt (hoofdzakelijk) financiële steun voor individuele huishoudens of projecten om gelden te genereren ten einde hulpbehoevende en noodlijdende huishoudens te helpen. Meer informatie vindt u op www.vincentiuseijsden.nl

Kamerschieters Breust-Eijsden
Een belangrijk gebruik tijdens het Bronkfeest is het schieten van kamers.  Dat gebeurt op verschillende momenten en elk moment heeft zijn eigen betekenis. Bijvoorbeeld het inschieten (officieel startsein) van de Bronk op zaterdag, het schieten bij de rustaltaren tijdens de processie, en het schieten tijdens de Jonkheidsvieringen op maandag en dinsdag. Vanwege de algemene veiligheid rondom het kamerschieten zijn de huidige kamers aan vervanging toe. Een deel van de opbrengst van de collecte wordt hier aan besteed.

Iedereen mag een voorstel doen voor de bestemming van de collecte.
De jaarlijkse algemene jaarvergadering van het Processiecomité bepaalt door middel van stemmen waar de collecte naartoe gaat.  Wilt u een goed doel voorstellen?

Dien uw verzoek in

Ziekenbezoek

Helaas kan niet iedereen naar de processie komen kijken. Daarom bezoekt het Processiecomité zieke parochianen in het Maastricht MUMC+. Het Processiecomité is echter niet altijd op de hoogte van actuele informatie. Vanwege privacywetgeving is deze informatie niet te achterhalen.  We doen daarom een beroep op alle inwoners. Weet u iemand die een bezoek erg op prijs zou stellen? Geef het ons door, het wordt erg gewaardeerd. Alvast hartelijk dank.

CONTACT