Beste inwoners
van Eijsden,

De vrije dagen die menig Eijsdenaar het eerste plant in zijn agenda en vrij vraagt bij zijn werkgever blijven ook dit jaar weer -grotendeels- leeg.
Geen processie. Geen ‘Cramignon’. Geen weerzien van bekenden. We zijn er zo dicht bij. Maar de Bronk komt in 2021 net iets te vroeg… Het blijft snakken naar deze mooie momenten.

Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de periode rond de Bronk. Gedurende het hele jaar heeft het rijke verenigingsleven in Eijsden een flinke knauw gekregen. Geen repetities, geen sportwedstrijden, etc, etc. Het gemeenschapsleven waar we in Eijsden zo trots op zijn, dat zijn hoogtepunt bereikt met de Bronk, heeft veel geleden.

Jammer. Maar verstandig. Immers. Veiligheid en gezondheid staan voorop. Maar vertrouwen moeten we blijven hebben. Er gloort immers licht aan het eind van de tunnel. Met het stilletjes opengaan van het maatschappelijk leven, het opstarten van de sportclubs en het oppakken van het culturele leven komt er weer leven in de brouwerij. Terrassen zijn weer open. Kleine evenementen worden weer stilletjes aan gepland. Activiteiten worden verplaatst naar later in het jaar. Want: Dan zou het toch weer mogen?

Ook in Eijsden hebben we gekeken naar wat wél mogelijk zou zijn. Wat past er binnen het openingsplan van de overheid? Hoeveel mensen mogen samenscholen? Zijn we al gevaccineerd na Pinksteren? Er is zelfs gesproken over verplaatsing van de Processie en de Bronk naar september. Vele scenario’s zijn uitgewerkt. Het bleek allemaal ijdele hoop. Maar zoals vaak gezegd: Hoop doet leven. En dat heeft het ook!

Al deze gesprekken hebben ons namelijk wat gebracht. Geen processie. Maar saamhorigheid. Vereniging. Maar ook bevestiging. Alleen al door het Denken aan de Bronk. Het heeft bevestigd dat de Eijsdenaar zich niet snel neerlegt bij besluiten. Dat hij/zij op zoek gaat naar wat wél kan. Elkaar opzoekt om het met elkaar te hebben over de gevolgen van het overslaan van de Bronk. Want het brengt ook zorgen met zich mee. Hoe dragen we namelijk onze traditie over aan de volgende generatie? Een kind dat twee jaar geen processie loopt bouwt ook nog geen herinneringen op. Geen Bronklessen op school. Het niet samen maken van herinneringen. En die herinneringen zijn juist het mooie aan de Bronk. Daar moeten we sámen voor zorgen.

Bescherm ons
Eijsdens cultureel erfgoed

Dat is de oproep aan onze gemeenschap.
Aan alle Eijsdenaren, jong en oud. Woon je hier één jaar of misschien al generaties lang? Samen zijn we verantwoordelijk voor het voortbestaan van onze eeuwenoude traditie. De kerk, jonkheden, verenigingen, buurtcomités, ondernemers en scholen. Samen houden we onze traditie in leven.

Heb je ideeën, meld ze. Doe mee in een buurtcomité, geef een Bronkles op school, meld je aan bij het Jonkheid of word lid van een vereniging. Want alleen samen gaan we ervoor zorgen dat we ook de komende jaren de tweede zondag, maandag en dinsdag na Pinksteren reserveren in onze agenda. Daar leven we naartoe. Dat geeft ons hoop. 

Daarom brengen we dit jaar een poster uit die de datum van Bronkzondag volgend jaar stevig markeert.

Noteer daarom allemaal:
19 juni 2022, Bronkzondag, en beleef het als nooit te voren.

Namens,
Processiecomité Breust-Eijsden,
Toussaint Janken
voorzitter

De poster is verkrijgbaar bij
Bakkerij v.d. Weerdt, Wolters Woninginrichting en Lidwine Partouns

Hoop doet leven,
even een stukje terug in de tijd.