EEN KORTE INLEIDING
 
De Bronk verdeelt ons dorp in 3 grondgebieden: Breust, Caestert en Eijsden. Elk grondgebied heeft zijn eigen jonkheid. Iedereen die vrijgezel is, mag lid zijn van dé jonkheid. Elk jonkheid heeft een eigen vertegenwoordiging: de zogenaamde overigheid,  in dialect — 't Joenkhèèd of De Uëverighèèd — bestaande uit de kapitein, luitenant, vaandrig en secretaris. Zij organiseren de festiviteiten in hun eigen grondgebied.
 
Het officiële startsein is op zaterdag, dan wordt de Bronk officieel ingeschoten. Een rij van elf kamers (een kamer is een gietijzeren pot, gevuld met buskruit) klinkt drie keer door het dorp. In Breust om 17.00u, in Caestert om 17.30u en in Eijsden om 18.00u. Met het inschieten zeggen we in feite: 'Het is zover, we zijn er klaar voor'. Na het 'iensjeute' is de Bronk gestart. De festiviteiten zijn vervolgens verdeeld over 3 dagen. De zondag staat helemaal in het teken van de Sacramentsprocessie. Op maandag vieren de gebieden Breust en Caestert, op dinsdag viert het gebied Eijsden.

 

Wat gebeurt er waar?
Een overzicht van activiteiten

Bronkmaandag in Breust
Het Jonkheid van Breust organiseert alle festiviteiten van de Bronk in Breust. De Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden (de blow) luistert de mis op en speelt de Cramignon. Alles speelt zich af op en rond het St. Martinusplein. Ieder lid van de jonkheid draagt een blauwe strik.
 
Bronkmaandag in Caestert
Het Jonkheid van Caestert organiseert alle festiviteiten van de Bronk in Caestert. De Koninklijke Harmonie Sainte Cécile (de roej) luistert de mis op en speelt de Cramignon. De festiviteiten zijn op en rond het stationsplein. Ieder lid van de jonkheid draagt een witte strik.
 
Bronkdinsdag in Eijsden
Het Jonkheid van Eijsden organiseert alle festiviteiten van de Bronk in Eijsden. De Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden (de blow) luistert de mis op en speelt de Cramignon. Alles speelt zich af op en rond het Vroenhof, Kerkstraat en Diepstraat. In Eijsden dragen de leden van de jonkheid een groene strik.